Quantcast
Channel: Maja Larsson » bild
Viewing all 57 articles
Browse latest View live

Illustrationer för Stockholm Stadsmission

$
0
0

Pågående arbete för Stockholm Stadsmission just nu. Illustrationer och graphic recording.

Illustrationer
Här en liten bit av en stor illustration av en mackapärapparatmaskin, inspirerad av sjuttiotalets fantastiska Professor Balthazar. Nedan ett par filmer av arbetet som är gjort vid min Wacom Cintiq Touch idag. Den stora bilden ska användas vid en workshop senare i veckan då jag deltar som graphic recorder.

illustration-stockholm-stadsmission-maja-larsson


Tecknad film för If Metall | ScreenFlow

$
0
0

Det_handlar_om_oss_if-metall-maja-larsson-illustrationDen tecknade filmproduktionen “Det handlar om oss” som vi skapat för If Metall lanserades idag. En film som vill förklara att facket finns till för alla, oavsett vem du blir kär i eller vilken gud du tror på. Filmen är tecknad i ScreenFlow. 

Trygghet, jämlikhet och solidaritet är och har alltid varit en ledstjärna för facket. Rasism och intolerans ställer vi inte upp på.

Röst: Pa Sandberg
Musik: Daniel Lantz
Illustrationer, film: Maja Larsson

 

ScreenFlow lärde jag mig under produktionen för kursen “Rita för att kommunicera” som jag skapade för och tillsammans med Moderskeppet. Största delarna av den kursen är inspelad med Screenflow. ScreenFlow är ett program som spelar in händelser på skärmen.

Produktionen la vi upp såhär…

  1. Manus
  2. Bildmanus
  3. Speaker ( berättarröst)
  4. Musik
  5. Illustration
  6. Klipp

Illustrationerna tecknade jag på svart bakgrund och med en vit linje lite lik griffelkrita i Photoshop. Scen för scen följde jag bildmanuset. La in i ScreenFlow och synkade med speaker, för att sedan ta nästa scen. När pusslet var lagt spelade jag slutligen in illustrationen av If Metalls logotyp som skulle vara med i outrot. Där tecknade jag bit för bit i olika lager som jag sedan kunde tända upp steg för steg.

Att spela in digitalt har en del fördelar. Det är lätt att korrigera, ändra och testa lite olika varianter i scenerna. Det kräver ingen filmare eller studio för inspelning vilket drar ner produktionskostnaden. Det tillkommer inte heller materialkostnader. Handen syns inte utan det är bara linjen som bygger upp bilden. Och det går att variera i oändlighet i stil såklart. Precis som det analoga.

Den tecknade filmproduktionen “Det handlar om oss” som vi skapat för If Metall lanserades idag. En film som vill förklara att facket finns till för alla, oavsett vem du blir kär i eller vilken gud du tror på. Filmen är tecknad i ScreenFlow. 

Maja Larsson Illustration | Redigera foton och Instagram-snack

$
0
0

instagram-maja-larsson-illustratörJag älskar Instagram och lägger en hel del tid på mitt konto. Och bilderna har också utvecklats under åren som gått. Instagram lanserades i Sverige 2010 och jag var väldigt tidigt där. Jag lever ju med bilder! 

Det är spännande att scrolla tillbaka i sitt eget konto på Instagram och se hur det utvecklats och ändrats. Var i livet jag befunnit mig. Just där har jag den största behållningen – förutom att knarka daglig inspiration i andras bilder. Jag kan se min egen resa tydligare när jag blickar bakåt. Det tycker jag om. Tydligt kan ge trygghet. Och förståelse. Men det där är högst personligt och bilderna säger mig saker som dom säkert inte säger någon annan. Och det är väl som det ska vara.

Det jag istället tänkte dela med mig av är, på uppmuntran av Jan Viderén, hur jag redigerar mina bilder just nu.


Betraktaren ska hinna tänka och helst njuta

Jag tycker om att skala bort och göra mina bilder lugnare. Det behöver inte betyda minimalistiskt och få element. Men det kan betyda dämpad kontrast och dämpad färgskala. Det ger det resultat jag strävar efter nu. Min önskan om att ge plats för tankar. Att bilderna inte har så mycket detaljer att läsa av så betraktaren inte hinner tänka. Eller njuta. Jag vill nog att den som äter mina bilder verkligen betraktar. Och njuter. Konsumerar lite långsammare. Och då  tänker jag att mina bilder inte ska skrika.

Nu lite konkret, såhär gör jag…


VSCOcam

Jag redigerar just nu nästan uteslutande i VSCOcam app för iPhone. Appen har ett fantastiskt gränssnitt och ger mig ett skönt arbetsflöde. Den är uppdelad på filter och inställningar för ljus, kontrast, färg och skärpa. Jag har några favoritfilter som ger den dämpade färgskalan. T1, T2, A2, A3 och H2 till exempel. Ibland önskar jag en varm ton och ibland en mer blågrön sval ton. Beroende på stämning. Och råmaterialet.

När jag valt filter går jag vidare och redigerar bilden ytterligare. Men jag börjar alltid med filtret, för det påverkar bilden så mycket och då kan jag anpassa övriga inställningar efter det. Jag beskär bort störande element och lägger på en lätt vinjettering. Jag avslutar med att lägga på lite korn och extra skärpa på bilden. Steg två blir att dämpa kontrasten, men det brukar jag göra i själva Instagram-appen innan jag publicerar.


Tips!

  • Ett tips för att ta bort små detaljer som kan störa en bild, kanske skräp på ett bord eller en kvist som stack in över himlen och som jag missade i ögonblicket då jag tog bilden är appen Retouch.
  • En ny app jag laddade på i veckan och som snabbt blev en favorit för bildspel och enkla stop motion är Party Party från A Beautiful Mess.

Älskade bilder…

 

instagram-maja-larsson-illustratör

Logotyp i tusch till Zonterapeut Pa Sandberg

$
0
0

 

Min man Pa Sandberg arbetar som zonterapeut och hade en riktigt fin logga. En sådan som sticker ut i både tanke och form. Men, den var “för digital” tyckte han.

Han ville ha den varmare, mänskligare, snedare – helt enkelt mer handgjord. Mer nära. Jag gjorde om logotypen genom att måla den med pensel och tjock, vacker flytande tusch. Här nedan ser du före och efter.

Är du nyfiken på zonterapi kan du klicka dig vidare till Pa’s kontaktuppgifter här. Pa jobbar i Uppsala, Stockholm och Växjö.
fot-logga-500px
logotyp-zonterapeut-pa-sandberg

Testa något nytt på nästa möte – använd bilder

$
0
0

PowerPoint är inte fel. Prezi är inte fel. Presentationer som klickas fram i datorn är inte fel – om det används när det verkligen behövs. Men ibland kan du behöva bryta mönstret, göra något oväntat för att vinna dina lyssnare. Vill du testa något nytt på nästa möte? Kanske ska du hålla i en workshop framöver och funderar på vilket upplägg dagen ska ha. Ja, då kan det här inlägget kanske inspirera dig att testa en ny form.

Kanske behöver ditt företag mallar som går att återanvända, kanske har ni en återkommande process som skulle stärkas av en visuell inramning? Vill du veta hur jag kan hjälpa dig skapa roligare och intressantare möten?

Maila eller ring 072 – 576 32 92 så berättar jag mer!

Jag tar fram workshopmaterial med bilder till dig

Jag tar fram workshopmaterial, mindre och större mallar där bildelement, stödord som tydliga rubriker och god struktur hjälper dig att ta gruppen genom en arbetsprocess.

maja-larsson-graphic-recorder-illustrator

Det visuella hjälper dig att…

  • Tydliggöra målet med dagen
  • Tydliggöra delmål under dagen
  • Tydliggöra förväntningar på deltagare
  • Stödja grupparbeten under dagen
  • Underlätta arbetsprocessen genom struktur
  • Stödja diskussioner
  • Bryter ett invant mönster och väcker nyfikenhet i sin form
  • Ger dig en tydlig och översiktlig dokumentation av dagen
  • Skapar helhet då information processas både visuellt och verbalt

Att ha roligt är viktigt!


Vi är visuella och verbala

Vi människor är visuella och verbala. Båda sidor i hjärnan behöver aktiveras för att vi ska kunna skapa helhet. Genom att arbeta med både det visuella och det verbala når vi helt enkelt ut bättre med vårt budskap och skapar en bättre förståelse i gruppen. Testa, jag lovar att det fungerar. Det vet jag efter många års arbete som lärare och som graphic recorder där jag anlitas för att rita och skriva på olika typer av möten.

politikerveckan-illustrator-maja-larsson-text-pa-sandberg
Workshopmaterial med bilder, stödord och struktur

Jag tar ibland fram mallar för att underlätta workshoparbete på olika arbetsplatser. Genom att ge mötet en visuell inramning kan arbetsprocessen både underlättas och effektiviseras. Nedan detalj av mall, printades i A3-format hos Stockholms Stadsmission och användes som underlag för arbetsgrupperna att skriva på.

Att ha roligt är smart!

Illustrationer till Stockholm Stadsmission-maja-larsson-illustrator

Färdiga workshopmallar med bilder
Jag tar också fram större mallar till mina kunder, stora ark att fästa mot en vägg i mötesrummet. Bildelementen, stödorden och strukturen i mallen hjälper gruppen genom en hel dags arbete. Mallen får en tydlig uppdelning av dagen och frilagda tomma ytor sparas för att arbeta på. Jag kan vara på plats och göra så kallad graphic recording där jag tecknar och skriver det som händer och sägs i rummet i realtid om du önskar. Nedan exempel med detalj från graphic recording hos Stockholms Stadsmission. Vi gjorde mallen i förväg med ramar för dagen. Sedan hjälpte jag gruppen med att fylla på vartefter arbetet fortlöpte.

graphicrecording-stockholms-stadsmission-maja-larsson-graphicrecorder

 

 

Tecknade filmer för Uppsala Universitet, med Phosworks

$
0
0

maja-larsson-illustrator-phosworks-uppsala-universitetalkohol-illlustrerad-film-uppsala-universitet-maja-larsson-phosworks
Phosworks i Uppsala har plockat in mig som tecknare i en rad filmer framtagna för den Medicinska Fakulteten på Uppsala Universitet. Det är korta faktafilmer om kroppen och knoppen kan man säga. Tecknade filmer som berättar om vad man får pyssla med som student under utbildningarna. 

Filmerna är en blandning av livetecknat material, stop motion och animeringar i after effects. Ett väldigt kreativt och roligt arbete där kunden också varit högst närvarande från start till slut. Här kan du se hur filmerna blev!

Photoshop day 2014 – Alla kan rita

$
0
0

EN RESURSSIDA
Den här posten fungerar som en resurssida, skapad som ett extramaterial till föreläsningarna jag håller under Photoshop day 2014 i Göteborg och Stockholm. Jag delar med mig detta offentligt, så alla – även du som inte kunde komma på föreläsningen kan få lite tips och inspiration till att rita oftare.

ALLA KAN RITA
Sidan innehåller också exempel på uppdrag jag fått och förklarar vad jag gör som illustratör, graphic recorder och berättar kort om min kursverksamhet. Men framförallt syftar den till att locka fler att rita. För alla kan rita! Scrollar du ner en bit hittar du tips på ritappar till iPad och tips på fördjupande läsning på området och tips om var du hittar riktigt bra arbetsmaterial.

Rita för att tänka!

Rita för att minnas!

Rita för att förklara!

VAR DU PÅ PHOTOSHOP DAY 2014?
Var du på Photoshop day 2014? Jag är nyfiken på att höra vad du tyckte. Lämna gärna en kommentar här på bloggen! Det får förstås du som inte var där också göra.

avdelare-blogg-maja-larsson-illustrator


ARBETSKOMPISAR

Cintiq_24HD_touch_Pen_Display___Wacom

Wacom Cintiq 24HD Touch
Wacom Cintiq 24HD Touch
, en stor ritplatta som också fungerar som skärm. Jag kan vinkla den och ha den som ett ritblock i mitt knä, eller stå vid den som vid ett ritbord. Eller ha den upprätt för att använda som en helt vanlig skärm. En helt fantastisk arbetskompis som jag använder dagligen.

maja-larsson-illustrator-graphic-recorder-jobbvaska

Pippiväskan
Nästa arbetskompis är min Pippiväska. En gammal doktorsväska fullproppad med analogt material som pennor, postit-lappar, tejp, skärkniv, sax… Guldpengar för en illustratör helt enkelt. Pippiväskan följer med mig när jag gör uppdrag som graphic recorder. Alltså när jag livetecknar på olika typer av möten och konferenser för att hjälpa föreläsare och deltagare till en tydligare kommunikation. Den har en form som gör att jag bara kan öppna den och allt står prydligt uppradat, färdigt att använda. Mycket smidigt och snabbjobbat!


maja-larsson-graphicrecorder-almedalen

Paddan
iPad, min ritplatta är också en kär arbetskompis. iPad’en gör det möjligt för mig att arbeta från varifrån som helst. Den är också fantastisk att ta med på möten för att visa exempel på det jag gjort tidigare, filmer och illustrationer. Och för att skissa på under uppstartsmöten tillsammans med kunden.

maja-larsson-photoshopday-forelasare-illustrator

Mac Book Pro
Mac Book Pro, ja en dator är ju också en fin och pålitlig kollega. Min Mac är fullproppad med Adobeprogram där favoriten är Adobe Illustrator – såklart. Men jag arbetar också i t.ex. Sketchbook som finns som fri trial i 30 dagar, ifall du vill prova. Jag importerar analogt material genom att scanna och plocka in i ritprogrammen. Men jag tecknar också direkt på Wacomskärmen i de här programmen. Med Screenflow kan jag spela in det jag gör på skärmen och skapa enklare filmer. Möjligheterna är verkligen fantastiska!


ILLUSTRATÖR

axelerate_jordklot-illustrator-maja-larsson

Axel_Johnson___Unik_satsning_ökar_mångfalden_inom_Axel_Johnson

Analogt arbete, streckgubbar åt Axel Johnson i mångfaldsprojektet “Axelerate”.

Jag tecknar film också. Här en film med illustrationer producerad tillsammans med byrån Phosworks för Uppsala Universitet, Medicinska fakulteten.

Window_och_foradlingsmackaparen-tryck_ai___12_5___CMYK_Preview_

Den här bilden är framtagen för en stor monter som användes av Hela Sverige Ska Leva under Landsbygdsriksdagen. Arbetet började i en workshop med Innovationsgruppen och Hela Sverige Ska Leva. Där formades idén om en Balthazar-maskin. En goda idéers förädlingsmaskin kan man säga.

logotyp-pa-sandberg-zonterapeut

Pa Sandberg, zonterapeut – en logga målad i flytande svart tusch.

beatfunktion-illustrationer-majalarsson

beatfunktion-majalarsson-skivomslag-illustrator

Skivomslag till jazzfunkbandet Beat Funktion. Skivan “Voodooland” gavs även ut i Japan förutom USA, Europa och Sverige. Ett av de uppdrag som ligger mig riktigt varmt om hjärtat. Kanske för musiken och mitt personliga uttryck ligger så tajt och nära varandra. Kanske för att det var mitt första uppdrag som illustratör?

mural-lampsladdar-maja-larsson from Maja Larsson on Vimeo.

Utsmyckningsarbete på Lampsladdar.se. Anders Rollfelt, VD för företaget är själv med och målar vilket gör det här uppdraget extra roligt. Arbetet är bara påbörjat, och planen är att täcka upp mer och mer av väggarna med dessa robotar. Filmen är inspelad med GoPro Hero+ black edition inställd på timelapse.


GRAPHIC RECORDER

gr-sthlm-stadsm-23jan2014-100cm

Graphic recording på Stockholms Stadsmission. Den här är ca 3 m lång.

graphic-recorder-maja-larsson-kerber-so-stockholm 2
Såhär kan det se ut när jag jobbar. Publiken bakom ryggen, jag som lyssnar intensivt på föreläsaren och fångar upp samt återger det allra viktigaste i ord och bilder – och skapar en stor bild i realtid. Bilden hjälper minnet, den sorterar informationen, den är ett stöd för diskussioner och hjälper föreläsaren att kommunicera budskapet. Dessutom blir den en fin dokumentation som går snabbt att läsa av. Till skillnad från anteckningar gjorda enbart i löpande text.

digital-graphic-recording-sveriges-stadsmissioner-majalarsson

Jag står inte alltid framme vid scen och recordar. Ibland gör jag en diskret graphic recording mitt i publiken, med min iPad och en ritapp. Ibland projiceras bilden upp i pausen. Den här typen av recording används oftast som ren dokumentation. Det här exemplet är från en recording under Almedalsveckan 2014, tillsammans med Sveriges Stadsmissioner.

Axel_Johnson_Axelerate_Maja-Larsson-illustrationer-2

IMG_7620

IMG_7621

Jag tar fram mallar som stöd för workshops och arbetsprocesser. Här bilder från min kund Wiminvest arbete ute på företag, där mina mallar eller kalla det kartor stöttar arbetet med mångfald.


KURSVERKSAMHET 

P1050104Jag är också kursledare och anlitas ibland av just Batteri Kommunikation ( som anordnar Photoshop day). Jag bygger webbkurser tillsammans med Moderskeppet. Du hittar till exempel min kurs “Rita för att kommunicera” här.

Jag skräddarsyr också kurser som hålls internt på företag och med företagsledare där de får lära sig att rita för att kommunicera.

Och som gammal lärare slår hjärtat lite extra för ungdomar, så när jag har tid och möjlighet ordnar jag också teckningskurser för tonåringar.

 Alla kan rita!

avdelare-blogg-maja-larsson-illustrator


iPAD RITAPPAR JAG REKOMMENDERAR

Läs om vektorgrafik här om du inte känner till vad det är.


maja-larsson-teknik-ipad-pennaTIPS FÖR BÄTTRE RESULTAT NÄR DU RITAR PÅ IPAD

  • Använd en vante med avklippta fingrar på tumme, pekfinger och långfinger – på så vis kan du stödja handloven på ritplattan.
  • Använd en ritapp som har stöd för zoom. Och zooma ofta när du jobbar. Det ger kontroll och en snyggare linje!
  • Använd en ritapp som har stöd för lager. Genom att dela upp din bild i olika lager blir du mer flexibel. Du kan flytta runt objekt och också enkelt duplicera bildelement vilket gör att du kan arbeta kvickare – till exempel när du tar mötesanteckningar.
  • Investera i en stylus – jag ritar inte med fingrarna på papper och därför gör jag det inte heller på iPad’en. Jag försöker eftersträva samma känsla i analogt och digitalt.
  • Spegla din iPadskärm med Reflector Airplay Receiver och fler kan följa din anteckning, din idé eller ditt budskap ta form i realtid.


bok-illustration-majalarssonLÄSNING JAG REKOMMENDERAR


ARBETSMATERIAL JAG REKOMMENDERAR

  • Neuland.com – påfyllbara, smarta pennor. Papper, skärmar, väskor, postit-lappar. Neuland är en skattkista. Jag kan särskilt rekommendera att beställa stora pappersrullar via Neuland. Kommer direkt hem till dörren vilket är smidigt.

avdelare-blogg-maja-larsson-illustrator


maja-larsson-illustrator-graphic-recorderKONTAKT

Maja Larsson
072 – 576 32 92
hej[a]majalarsson.se

Här hittar du Maja Larsson Illustration på Facebook om du vill följa mitt arbete!

Rita på iPad | Stylus utvärdering

$
0
0

Många har efterfrågat tips på stylus för att rita på iPad. Och efter en utvärdering av stylus-samlingen jag har. Det gäng på fem stycken som jag har idag skiljer sig åt och jag använder dom för helt olika syften. Det är fem stycken i samlingen och som illustratör vill jag inte var utan någon av dom faktiskt.

Bamboo Stylus Fineline, den orange i bilderna är senaste tillskottet i samlingen. Och den vita var den första jag skaffade, en Wacom Bamboo Stylus.

Detta är då min högst personliga utvärdering som följer. Ja, det är förstås som med vilka pennor som helst. Eller för den delen som med allt i livet. Man föredrar olika. En del vill teckna med hård blyerts, andra gillar pennor med generöst flödande bläck, ja ni förstår, smaken är som baken och så vidare.

wacom-bamboo-fineline-stylus-maja-larsson-illustratorstylus-ipad-maja-larsson-illustrator
Adonit Jot Pro

Den här använder jag väldigt sällan. Den är lite speciell, udden som är av metall sitter innesluten i en rund plastbricka. Och jag har lite svårt för känslan och ljudet vid användning. Den känns lite plastig och det klickar lite störande. Och den känns lite hård. Det är alltså inte den stylus jag använder när jag gör graphic recording i publiken vid något föredrag ( grafiska anteckningar av symboler, bilder och nyckelord som jag gör till olika uppdragsgivare.) Adonit Jot Pro ger en fin precision och jag använder den gärna när jag jobbar med vektorbanor, till exempel om jag skissar på en logotyp i iDraw app innan jag tar vidare arbetet till datorn och Adobe Illustrator. Då tycker jag om att ha kontroll över exakt och precis var en punkt i en vektorbana ska hamna. Men jag brukar plugga in hörlurar. Javisst, så mycket kan jag störa mig på klickljudet den ger ifrån sig. Kanske ritar jag hårt på skärmen, eller fort och intensivt? Eller så är jag väldigt ljuskänslig. Som sagt, detta är en mycket personlig utvärdering. Adonit Jot Pro fyller sin funktion då och då. Men jag använder den bara vid några tillfällen per år. Den har en fin balans och tyngd, plastplattan behöver inte bytas ut och skyddas med en kort som skruvas på och av. Pennan är av aluminium men har en bra gummiyta som gör att den ligger fint i handen.

  • Bra för att pilla med vektorbanor
  • Precis och exakt vilket ger god kontroll
  • Lite plastig känsla mot skärmen och låter när man ritar
  • Fin balans, tyngd och bra grepp

Intuos Creative Stylus

En stylus med touch. Den har alltså inbyggd blåtand vilket gör att jag kan synka den med min iPad. Intuous Creative Stylus stöds av en rad appar, jag jobbar ju ofta i Procreate och här fungerar den här pennan toppenbra. Pennan och appen reagerar alltså på tryck och jag kan genom att trycka olika hårt med pennan mot skärmen påverka hur linjen beter sig. Den blir tjockare och smalare, vilket när man så önskar ger en fin effekt. Det blir inte lika stelt som en stylus utan touch, där du tvingas ändra linjetjocklek och opacitet om du vill variera dig. Intuous Creative Stylus är lite tjockare på grund av att teknik och batteri ska rymmas. På pennan finns en knapp med radera/ ångrafunktion som gör att arbetsflödet kan snabbas upp. Men knappen kan ibland vara lite i vägen och jag råkar ibland trycka på den av misstag. Intuous Creative Stylus känns möjligen lite klumpig ibland, men den ligger skönt i handen. Har en gummiyta som gör greppet bra. Det här är den stylus jag idag använder oftast. Och då främst i kombination med Procreate app. Utbytbara nibs naturligtvis, och jag fick med ett gäng när jag köpte den.

  • Tryckkänsligheten funkar fint och ger en skön linjevariation i illustrationerna utan att jag behöver göra om inställningarna i appen
  • Den har stöd för en rad appar till iPad
  • Knappen på pennan gör att jag snabbt kan radera, det kvickar upp mitt arbetsflöde
  • Knappen kan vara i vägen i början, innan jag vande mig klickade jag ofta radera av misstag
  • Lite klumpig, men ligger fint i handen och jag har vant mig vid att den är så bred

Wacom Bamboo Stylus

Wacom Bamboo Stylus var den första stylus jag skaffade. Den köpte jag samtidigt som min första iPad. Direkt, för jag skulle just teckna på iPad’en. Jag köpte den som ett ritverktyg! Den här stylus’en kan jag inte längre hitta på Wacoms sida, så länken går till en återförsäljare. Men jag tror den kan jämföras med Bamboo Stylus Alpha som också är en prisvärd stylus som går att använda för enklare skissarbeten och anteckningar. Dock har jag inte testa den. Men det ser ut att vara den enklaste som Wacom producerar. Bamboo Stylus ligger fint i handen och jag tycker om att den är så smal, till skillnad från de större touch-varianterna som behöver plats för lite mer teknik. Fördelen med denna är också att det inte finns någon knapp på sidan som jag lätt råkar komma åt på touchvarianterna. Bamboo Stylus finns i en rad olika färger. Den har en skön gummiyta som gör att den inte halkar runt i handen. Linjen blir kontrollerad. Jag använder den här väldigt mycket fortfarande. Den hänger med på möten och jag föredrar den ibland även för jobb där linjen ska ha samma storlek, alltså där jag inte vill ha det tryckkänsliga som gör att linjen varierar i tjocklek.

  • Smal och skön att hålla i, fin balans och tyngd
  • Utbytbara nibs, smalare udd än många prisvärda enklare stylusar
  • Basic, billig men ändå väldigt användbar till mycket
  • Många fina färger
  • En första-stylus och lite av ett måste

maja-larsson-teknik-ipad-pennaBamboo Stylus Fineline

Det här är det senaste tillskottet i min samling. Och Bamboo Stylus Fineline skaffar jag så klart för den tunna spetsens skull. Äntligen! Som jag längtat efter en tunn, smal spets. Det lilla jag hunnit testa – denna stylus verkar mycket lovande. Tyvärr har inte alla appar stöd för pennan än, det är en liten besvikelse för en som inte googlar så mycket i förväg. Inte heller min favoritapp Procreate stödjer den än, nen det ska komma under 2015. Var kan man ladda ner tålamod? För kombinationen denna penna och Procreate… det kommer bli fantastiskt bra tror jag. Fram till dess får jag nöja mig med att arbeta med den i framförallt Bamboo Paper och andra mer anteckningsbetonade appar. Men det är inte fy skam det heller. Bamboo Stylus Fineline reagerar så fint, och direkt och precist. Det är verkligen en njutning att arbeta med den. Det är den första stylus som faktiskt känns som en riktig penna. Knappen för blåtand ligger fint inbäddad i skaftet, alltså inget som sticker ut och som jag råkar komma åt av misstag. Den är något smäckrare än min andra touch stylus vilket också är positivt. Och den laddas via en lite usb-sladd. Den är lätt och ligger så fint i handen. Bamboo Stylus Fineline har en skön yta nedtill som gör att den inte halkar runt. Viktigt att tillägga, utan blåtand fungerar den här stylus’en inte alls. Udden är av plast, alltså det är inte en gumminibb som går att rita med oavsett om blåtanden är av (med förlorad tryckkänslighet men fortfarande ritbar) eller på.

  • Smal udd, smal udd, smal udd… äntligen
  • Känns som en riktig penna
  • Direkt, exakt och precis
  • Lätt och skön att hålla i
  • Ett minus att det inte är så många appar som stödjer pennan än, utrusta dig med tålamod

Sensu Brush

Det här är en stylus som skiljer sig avsevärt från de andra. I alla fall i ena änden. Den har två sidor. En vanlig gumminib i den ena änden och den är rätt tjock och trubbig tyvärr. Jag föredrar smala nibs. Men i andra änden finns en pensel! Och den ger en väldigt skön känsla att arbeta med. Det är för penseln nu köper denna stylus. Locket lyfts av och man sätter det över gumminibben och får på så vis också känslan av en pensels lite längre skaft. Den är verkligen skön att hålla i. Väljer jag bland penslarna, alltså de linjer som ska efterlikna akvarell, eller flytande tusch, ja då ger den verkligen känslan av att måla. Det går naturligtvis att använda penseln till vilken linje eller penna som helst i ritappen du använder. Men det känns minst sagt mycket märkligt att måla fram en blyertslinje. En intressant koppling det där, mellan det digitala och analoga. En pensel målar man med… Den lockar fram kreativitet men används flödande. Det här är inget verktyg för precision.

  • Ger känslan av en riktig pensel – med den här målar du akvarell eller kanske tusch
  • Mjuk, reagerar fint mot skärmen
  • Genom att ta av locket och sätta det över den vanliga nibben får du känslan av en pensel med långt skaft
  • Inget måste – men helt klart en rolig stylus som släpper loss din kreativitet

 


Photoshop day 2014 | Göteborg och Stockholm | Maja Larsson, illustratör

$
0
0

I förra veckan arrangerades Photoshopday 2014 av Batteri Kommunikation. På torsdagen var vi i Göteborg på Park Avenue och på fredagen i Stockholm på Moderna Museet. Jag föreläste tillsammans med fem andra fotografer, fotokonstnärer och videokonstnärer. En inspirerande dag där jag som föreläsare fick fantastiskt mycket energi tillbaka från deltagarna.

Min föreläsning var mer av en bildlektion. Jag tycker att den ritade bilden används på tok för lite idag. Det är verkligen ett förlorat språk.

Hej! Hur många härinne kan rita?

När jag ställde frågan om hur många som kunde rita så räckte, precis som jag förväntat mig, bara ett fåtal av deltagarna upp handen. Detta trots att det var till största delen kreatörer på plats.

Okej, jag går ut. Jag kommer in igen. Men – nu går ni på dagis. Vi låtsas att ni är fyra, fem år gamla. Hej! Hur många härinne kan rita?

Och jag påminde om att alla faktiskt kan rita. Eller åtminstone var vi rörande överens om att alla kunde rita en gång i tiden. Alla kan rita. Och rita behöver vi göra av så många anledningar.

  • Vi tänker bättre när vi ritar
  • Vi minns bättre när vi ritar
  • Vi förstår bättre när vi ritar
  • Vi förklarar bättre när vi ritar

Och när vi kombinerar den ritade bilden med ord – då blir vi verkligt starka kommunikatörer. Vi är nämligen utrustade med två system för att behandla information, ett verbalt och ett visuellt system. När vi kopplar på båda dessa spår då når vi helhet. Tror du mig inte? Testa!

Jag är en praktiker, men min teori stöds av forskningen. Googla på Allan Paivio och The Dual Coding Theory, så kan du hitta mycket på området. Jag bara vet att det fungerar. För jag har sett det under många års yrkesverksamt liv. Det är genom att rita som jag förklarat saker som lärare och handledare och det är genom att rita som jag har sålt in idéer som projektledare. Bild och ord.

Jag hade trekvart på mig och valde att lägga så gott som allt tid på att lära deltagarna att rita. För oavsett om du arbetar som säljare, designer, marknadschef eller revisor så har du nytta av att kunna rita. Och det behöver inte bli fint, det behöver bara bli förståeligt. För det handlar inte om att skapa något att sätta i ram. Att rita är först och främst ett språk.

Innan jag tackar för mig och kliver av scenen här… Hur många härinne kan rita?

Och alla räckte upp handen.

Kontakt

hej[a]majalarsson.se
072 – 576 32 92

Fotograf: Tomas Holmqvist, Batteri Kommunikation

photoshopday-maja-larsson-illustrator
photoshopday-maja-larsson-illustrator4 photoshopday-maja-larsson-illustrator2
photoshopday-maja-larsson-illustrator3
photoshopday-maja-larsson-illustrator5

 

Ny teckningsutmaning #illustration30

$
0
0

Jag och min son som också tecknar väldigt mycket, åkte till Stockholm igår för att besöka Fotografiska. Över en kopp choklad och en dubbel espresso konstaterade vi att det är ett väldigt fint läge för en teckningsutmaning igen. Så vi skrev ner 30 teman i rask takt. Två av temana fick vi hjälp med av lille Gösta, 2 år som var vår bordsgranne på fiket. Hans teman är “Sax” och “Papper” och vi tackar så mycket för dessa. 

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson

Vill du vara med?

Häng på, teckna med vilket material du vill. Ett tema per dag i trettio dagar. Teman hittar du på bilden här nedan.  Jag postar dagligen på Instagram och sammanfattar illustrationerna här en gång i veckan.

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson3

Begränsningen ger frihetJag har haft lite olika ingångar till de tidigare teckningsutmaningarna. En gång gjorde jag till exempel film av varje tema, på olika sätt. Jag skapade stop motion, tecknade i appar som spelar in skärmen på iPad, skärminspelning på datorn och så filmade jag med vanlig kamera och snabbade upp hastigheten i redigeringen. På så vis blev det en slags fortbildning under en månads tid.

Det här kan vara möjliga begränsningar som kan ge olika ingångar till teckningsutmaningen… 

  • Film
  • Blanda tekniker
  • Tecka på iPad
  • Utforska Procreate
  • Teckna svartvitt
  • Skugga, form

Den här gången jobbar jag bara analogt. Jag längtar efter det analoga och det lite långsammare. Jag vill lägga ner lite tid och skärpa till tecknandet, skuggorna, formen. Men jag vill också testa att smälta samman olika stilar och tekniker i samma bild. Blyerts, tusch i två olika stilar, som i första temat “Önskan”, se bild nedan. Genom att begränsa mig får jag de trettio bilderna att hänga samman, vilket lugnar mitt estetiska sinnelag. Men jag skapar också ett utrymme genom begränsningen. Visst är det en märklig krock? Men om jag kan göra allt, allt, allt i hela världen då vet jag inte var jag ska börja. Begränsningen ger mig frihet och handlingsförmåga helt enkelt. Jag ritar upp en ruta som jag ska hålla mig innanför. Och innanför dom konturerna är jag fri att göra vad som helst. Vad som helst. Begränsningen skapar också ett djup då jag får utforska ett visst område.

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson2

 

Graphic recording, föreläsare Annika Hyypiä Pettersson i Uppsala

$
0
0

annika-hyypia-pettersson-forelasare-maja-larsson-illustrator

 

Idag har jag sett så mycket pondus och integritet och mod och styrka och rak rygg som går att förpacka i en människa.

Den här tjugofemåriga unga tjejen, min vän, Annika Hyypiä Pettersson, hon står rakt upp och ner på scenen och berättar naket och avskalat om hur det är att som nioåring få livet upp och nervänt. Hur hon tar sig genom år och år och år med en missbrukande pappa. Pappa Kungen, som också är stark och varm och kärleksfull men som blir sjuk av alkohol. Och som dör om och om igen. Berättelsen handlar om skyll-dig-själv-sjukan, om skammen, om tabun och om sjukdomar som inte är sjukdomar. Utan ett mående sprunget ur omständigheter. Hårda sådana. Rädslan för att anmäla. Och ett liv fyllt med frågetecken. Hon berättar om familjens kamp som än idag är hennes verklighet. Och – om hur hon idag ändå äger sitt eget liv. 

Hon borde få hela världen att stå nedanför sin scen och lyssna. Och känna.

 Tack Annika!

Här kan du komma i kontakt med Annika >>

 

Bilden gjorde jag under föreläsningen, det kallas graphic recording. Jag lyssnar och ritar och skriver. Resultatet blir en bild, en grafisk anteckning som summerar ett område genom enkla bilder och ord. 

Tecknat porträtt på SurfacePro3 tillsammans med Microsoft Sverige på Sime14

$
0
0


the-surface-artist-maja-larsson-microsoft-simeI förra veckan genomförde jag ett spännande uppdrag tillsammans med Microsoft Sverige på den digitala och hajpade konferensen SIME14 i Stockholm, som i år arrangerades på Cirkus. Jag tecknade porträtt under två halvdagar – på en SurfacePro3 i appen Freshpaint

Porträtten tecknade jag kvickt och lite skissartat i Freshpaint så att så många som möjligt skulle kunna få ett porträtt med sig hem från de här dagarna.

Det här uppdraget innebar många fina möten med deltagare som tålmodigt stod i kö för att bli avporträtterade. Såhär beskriver uppdragsgivaren min insats.

Under SIME14 i Stockholm tog Maja rollen som Surfacekonstnär och fångade nyfikna besökares finaste drag med en Surface Pro 3 i hand. Maja tog vårt arbete tillsammans med Microsoft till nya nivåer, och filmen som togs fram i samband med SIME14 fortsätter att spridas långt utanför Sveriges gränser. Maja är professionell, kreativ, lyhörd och väldigt rak. Och vi kommer att samarbeta igen.
- Thomas Hansen, Projektledare JMW/Microsoft


SurfacePro3, ett fint verktyg för tecknare

Vi producerade under dagarna en film som visar lite känslan att jobba på SurfacePro3 och i Freshpaint som är Microsofts egna ritapp.

Jag testade SurfacePro3 under en dryg veckas tid då jag förberedde mig för uppdraget att teckna porträtt. Någon djupdykande recension kan jag därför inte leverera. Men jag vill gärna dela med mig av mina första intryck och känslan att jobba på den – då med fokus på tecknandet.

Jag jobbar vanligtvis i Mac-miljö så jag var beredd på en viss omställning när jag fick SurfacePro3 med Windows 8 i min hand. Men det gick smidigare att hitta det jag behövde än jag trodde.  Ett vänligt och väl genomtänkt gränssnitt, där saker ligger där man tänker att de ska ligga. Och med en lättillgänglig hemknapp och möjlighet att svepa för att komma åt menyer och kliva mellan olika aktiva program.

 

En ritplatta, en surplatta, en dator och en helt egen pryl

Faktum är att SurfacePro3 är något helt eget. En helt egen pryl faktiskt. Den är varken bara en ritplatta, bara en surfplatta eller bara en dator. Den är liksom alla dessa. Den är tunn, lätt att ta med och har ett smidigt tangentbord som går att snäppa av och på efter behov. Själv använde jag knappt tangentbordet alls, utan för mig blev SurfacePro3 direkt en ritplatta i och med det fokus jag har som illustratör.

 

WP_20141112_006Adobe Creative Cloud och Freshpaint

Med kort om tid hann jag inte testa så många olika ritprogram. Jag testade att lägga på Adobe Creative Cloud med Photoshop och Illustrator, vilka fungerade fint att arbeta i. Absolut. Dock tycker jag inte de är så snabbjobbade om jag inte sitter vid min stationära dator med stort, stort ritbord.

Med bara en ritplatta i knät vill jag ha något mer ritvänligt. Jag använder helt enkelt hellre en app där verktygen är lite begränsade, där penslar och pennor är riktigt lättåtkomliga och hela ytan på ritplattan förvandlas till något som liknar ett fysiskt ritblock, ett ritblock med lite utkastade pennor och sudd runtom du vet. Så, jag fokuserade på att lära mig Microsofts egna Freshpaint för att hinna bli säker på var jag kunde hitta verktyg, pennor och penslar som gav det uttryck jag ville.


Möten med deltagarna

Jag ville plocka fram personligheten hos de jag mötte. Jag styrde därför färgval mer av de intryck personerna gav mig, än av kläder och hårfärg. Tempot var högt, arbetet intensivt och det var snabba beslut jag fattade på ren magkänsla. Men många sa förvånat att jag plockat just deras favoritfärg. Sånt, sånt gör mig riktigt glad.

Men hur visste du att det var min favoritfärg? Jag ÄR ju en grön människa. Jag KÄNNER mig grön!

Totalt blev det ett femtiotal porträtt. Alla med två, högst tre färger. Jag jobbade med de våta penslarna i appen. Det för att få upp färg och yta fort. Att arbeta med en tunn penna och svart färg hade blivit för diskret, och för “tunt” på så kort tid helt enkelt. Varje porträtt tog mellan fem och tio minuter att skapa.

 

WP_20141112_008Så hur var känslan att rita med SurfacePro3? 

Till SurfacePro3 finns en penna att klicka och rita med. Den har en tunn, smal spets i hård plast. Men den känns inte på något sätt plastig, eller att den skulle ge ifrån sig ett hårt lite knackigt ljud. Tvärtom. Känslan är mjuk. Och precis. Linjerna formas exakt där jag vill att dom ska dyka upp. En väldigt nära rita-på-papper-känsla. iPad och Wacom har verkligen fått en utmanare i SurfacePro3.

Pennan har ett par knappar där du snabbt kan byta verktyg, till exempel mellan pennan eller penseln du använder och suddgummit. Det är väldigt smidigt att slippa upp och klicka i verktygspaletten utan bara enkelt trycka in en knapp och jobba vidare med pennan.

 


Digitala kontoret och de upparbetade arbetsvägarna

Det som skulle få mig att tveka att gå över till denna och lämna min Mac och min iPad är just att hela mitt digitala kontor finns upparbetat i Mac-miljön. Arbetsvägarna jag trampat upp med allt från kalender, todolistor, tidsplaner, arkivering och backup av kundmaterial, mail, kontakter, ja du vet allt det där. Det skulle få mig att tveka att byta.Men den är väldigt trevlig att arbeta med. Det skulle vara känslan av pennudden mot skärmen som skulle övertyga mig faktiskt. För – den är helt klart väldigt nära riktig penna och papperkänsla. Det enda som är kvar, som jag saknar när jag tecknar digitalt det är en yta med lite motstånd. Kan någon ta fram en lite sträv skärm? En som har lite motstånd i ytan? Eller kanske en film att klistra över?

Det var mina intryck av denna snabba bekantskap med SurfacePro3. Om du har något du undrar över, lämna gärna en kommentar här så ska jag svara om jag kan. Och får du möjlighet, ta en sväng förbi en butik och testa pennan om du gillar att teckna digitalt.

 

 

WP_20141111_007-1

Teckningsutmaning november 2014 | samlade illustrationer

$
0
0

Under november månad skapade jag och min son Edvin en teckningsutmaning. Här är mina samlade tolkningar på de trettio teckningstemana.

Vill du vara med på en kreativ utmaning med pennan i handen? Då kan du hålla utkik på min blogg för med jämna mellanrum dyker det upp trettio teman att bita tag i under en månads tid. Alla är välkomna att hänga på och bilderna postar du där du själv önskar. I byrålådan eller på din blogg. Pinga gärna i en kommentar på min sida.

Vill du vara med? Häng på teckningsutmaning i form av en julkalender… 
Idag lanserar jag en teckningsutmaning i form av julkalender, en lite annorlunda utmaning med chans att vinna fina priser från Wacom. Ta chansen! Eller följ mina “lucköppningar”/ tolkningar på min Facebooksida under december månad… Här kan du läsa om december månads teckningstävling!

illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson illustration30-drawingchallenge-teckningsutmaning-majalarsson2

Julkalender med Wacom – dags att lämna in dina tävlingsbidrag!

$
0
0

Om du har deltagit i julkalendern jag och Wacom skapat här på min sajt så är du välkommen med ditt bidrag fram till den 5 januari. Här hittar du all information om hur du går tillväga. Hann du inte med alla tjugofyra teman? Gör klart de sista nu vetja, det är flera dagar kvar… Och du har chans att vinna fina stylus från Wacom.

Intuos Creative Stylus 2_with case-1Bamboo Stylus duo pink








Såhär tolkade jag temana från dag 1 till och med dag 24…

Window_och_Julkalender_med_Wacom_och_maja-pa-naset-ab_loggaWindow_och_Julkalender_med_Wacom

 

Teckningsutmaning med Wacom | här är vinnarna!

$
0
0

Intuos Creative Stylus 2_with case-1Under december månad skapade jag tillsammans med Wacom en teckningsutmaning med chans att vinna fina stylus.

Här kan du läsa om upplägget om du inte hängde med och ändå är nyfiken.

Bidragen blev inte så många, kanske låg utmaningen lite tokigt i tiden, men kvalitén på de inlämnade bilderna är fantastisk! Vi bestämde oss för att dessa två hjältar, som tecknat tjugofyra dagar mitt i julfixande och nyårsfirande är värda den finaste pennan båda två. Båda vinner alltså en Intuos Creative Stylus 2 från Wacom.

Vinnare

Utan inbördes ordning här är de båda vinnarna i utmaningen. Klicka dig vidare till deras sajter för att se alla tjugofyra tolkningar! De är väl värda en stunds beundran för de har löst uppgiften så fiffigt. På olika sätt men med lika mycket finurlighet. Vinnarna blir kontaktade av Dennis Svärd på Mandel Consulting som skickar dom varsin Intuos Creative Stylus 2.


Systerkatt

systerkatt-julkalender

 

 

 

 

 

 

Tantmian

tantmian-teckningsutmaning-wacom


Graphic recording med Stockholms Stadsmission

$
0
0

Bilder från förra veckans graphic recording med Stockholms Stadsmission. Med enkla ikoner och korta texter fångade jag deltagarnas tankar på ett stort, drygt två meter långt, ark fäst på väggen i lokalen. 

Jag tog fram en visuell dagordning som satte ramarna utefter dagordningen som verksamhetschef Susanne Svensson sammansatt. En bit av den var förberedd så deltagarna skulle kicka igång med en tydlig start med stöd för introduktionen. Jag producerade också workshopmaterial i förväg som deltagarna kunde använda som stöd i planeringsarbete för verksamheten. Hand, hjärna och hjärta i ett. Då fungerar vi som bäst. Och som mest.

Här kan du se lite dokumentation från dagen.

Har du några frågor eller är nyfiken på att höra hur jag kan stötta ditt möte, din föreläsning eller din workshop? Då är du varmt välkommen att skicka iväg ett mail eller ringa mig på 072 – 576 32 92.
Processed with VSCOcam with b4 preset Processed with VSCOcam with b4 preset Processed with VSCOcam with b4 preset Processed with VSCOcam with b4 preset Processed with VSCOcam with b4 preset

Graphic recording, visualiserat workshops i Haparanda

$
0
0

I fredags åkte jag tillsammans med samtalsledare och facilitator Per Jonsson norrut till Haparanda för att visualisera tre workshops. “Gör om Seskarö”, “Skateboard-park i Haparanda” och “Ny lekpark i Haparanda”. 

Seskarö

“Gör om Seskarö” kom att bli ett fint möte. Det är något speciellt med ö-bor. Och Seskarö och de fyrtio deltagarna välkomnade oss med öppna armar, mycket hjärta och ett riktigt jävlaranamma. Vackra historier från förr vävdes ihop med drömmar om framtiden och en önskan om att bevara öns stolthet. En stolthet som tog avstamp i att hålla ihop, hjälpas åt och kavla upp ärmarna.


Processed with VSCOcam with a10 presetgraphic-recording-haparanda-maja-larssonProcessed with VSCOcam with a10 preset


































Skatepark

I Haparanda planeras en ny skatepark. Initiativtagarna är elva år gamla och knallade helt sonika in på kommunhuset och framförde sitt önskemål. Det var bakgrunden till mötet där vi tillsammans skissade fram ett underlag. 


graphic-recorder-maja-larsson-haparanda-skateparkgraphic-recorder-maja-larsson-haparanda-skateparkgraphic-recorder-maja-larsson-haparanda-skatepark


































Lekpark

Haparanda ska också få en ny lekpark. För åldern 1 till 6 år. Jag visualiserade de idéer som fanns för att kicka igång arbetet. Det blev allt från en nedgrävd gammal eka som sandlåda, gungor förstås och mobila utställningar skapade av barnen själva till stubbar som balanslek.


visualisering-workshop-lekpark-illustrator-graphic-recording-maja-larssonvisualisering-workshop-haparanda-lekpark-illustrator-graphic-recording-maja-larssonvisualisering-workshop-haparanda-lekpark-illustrator-graphic-recording-maja-larsson

Viewing all 57 articles
Browse latest View live